Världen blir bättre, del 2

I fredags nämnde jag återigen för en vän att jag tror världen blir bättre. Hans svar var: ”Jag tror faktiskt inte det. Se bara på den ökande brottsligheten i Sverige t.ex.”.
Jag: ”Ökar verkligen brottsligheten i Sverige?”
Han: ”Det vet jag ju egentligen inte…”

Jag ogillar faktioder så jag beslöt mig att ta reda på det med hjälp av Sveriges publika brottsstatistik.

Svaret är: Njae.

Enligt den preliminära brottsstatistiken för 2010 minskade antalet anmälda brott med 3% från 2009 till 2010. Samtidigt säger den Nationella Trygghetsundersökningen att ”Undersökningen visar att boende i Sverige (16–79 år) huvudsakligen är ett tryggt folk som i liten utsträckning oroar sig för att utsättas för olika typer av brott. Ändå upplever tre av fyra tillfrågade i NTU att brottsligheten i samhället ökar – 30 procent anser att den ökar kraftigt

För att ändå gå tillbaka till mitt ”njae” ovan så visar jag grafen nedan, som visar att antalet domar (på fackspråk: lagföringsbeslut) faktiskt ökat sedan 2005, även om den totalt sett självklart sjunkit.

Oavsett vad anledningen än må vara så tror jag inte att det är en ihållande trend. Världen blir ju bättre, för var dag som går.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *