Världen blir bättre – trots allt

Det som började med en tunisisk revolution har nu blivit protestvågen i arabvärlden. Även Egypten har bytt regim och det händer nu saker i Iran, Bahrain, Libyen och Jemen. Och även om det sker många hemska saker när regimer försöker hålla kvarmakten känns det som ett tydligt framsteg för demokratin och för mänskligheten.

Jag blir glad när jag läser det eftersom jag ser det som ett tydligt bevis på att världen blir bättre. Lite bättre, för var dag som går.

Så har min världssyn alltid varit och därför blir jag minst sagt förvånad när jag möter motstånd. För några år sedan pratade jag med en vän om det och upptäckte att han inte höll med. Han ansåg att världen snarare blev lite sämre (eller likadan) med tiden. Jag blev förvånad och lite förbannad – hur kan man leva i en värld man inte tror på? Som välutbildad svensk måste man väl ändå se hur världen hela tiden utvecklas? Men efter att ha pratat med flera vänner visade det sig att det tyvärr inte var en helt ovanlig syn på världen.

Och det är därför såna här revolutioner gör mig så glad. Det övertygar mig om att världen fortfarande blir lite bättre. För varje dag som går.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *