Blog

Prylsvinn i delningsekonomins ålder

Prylsvinn – den tid under en pryls livslängd som den inte används

En av de starkaste anledningarna till att jag ville vara en del av Hygglo var förutom att delningsekonomi är trendigt så var det för att kunna ha en positiv och direkt påverkan på vårt konsumtionsmönster.

Prylsvinn – den tid under en pryls livslängd som den inte används

Nu har Hygglo börjat prata om prylsvinn – den tid under en pryls livslängd som den inte används. Det flesta saker har en hög produktionskostnad ur miljöperspektivet och det är därför ett steg helt i rätt riktigt och poängterar hur viktigt det är att inte bara återanvända utan också öka nyttjandegraden.

 

Mentimeter – En gratis mentometer-tjänst utan hårdvara

För två veckor sedan släppte vi mentometer-tjänsten mentimeter.com – vi har fått jättmycket epositiv feedback!

För ungefär två veckor sedan lanserade JohnnyNiklas, Kristoffer och jag en tjänst vi arbetat med sedan juni: mentimeter.com. Grundidén är väldigt enkel; Istället för att hyra eller köpa in dyra mentometer-knappar så kan vi använda mobiltelefoner för att rösta och en vanlig dator med projektor för att visa upp resultatet. Vår inspiration var inte i den stora utmaningen utan snarare potentialen i att det kan vara en tjänst som faller folk i smaken. Och det verkar den verkligen ha gjort!

Joakim Jardenberg testade snällt tjänsten och vi blev också länkade från Buzz Bazooka. Det resulterade i en stor spridning både på twitter, facebook och till och med google plus! Både Arctic Startup och MyNewsDesk har skrivit artiklar om oss. Vi har också märkt att pedagoger uppmärksammat oss och idag blev vi till och med omnämnda i Lettisk radio.

Det här ger ju givetvis en enormt positiv känsla och ger mig mycket energi att förbättra Mentimeter ytterligare vilket åtminstone varit mitt mål med tjänsten!

BankSimple visar vägen

BankSimple startades för några år sedan med en vision om något som länge ansetts omöjligt: Göra en online bankupplevelse till något intuitivt, enkelt och snabbt med en stenhårt fokus på användaren – inte säkerheten. Idag visar de upp en video på den tjänst de utvecklat – och de leverar helt enligt visionen. Se filmen här: http://vimeo.com/29339937

BankSimple screenshot
Safe-to-Spend och natural language search är fantastiska idéer

Att jag är uppspelt över en bankupplevelse känns onaturligt och det säger kanske också en del om hur nöjd jag är mina nuvarande banker. (Skandiabanken som en gång kanske var världsledande och SEB som åtminstone finns på Twitter: @SEBSverige)

Jag älskar hur snabbt och enkelt det är att få svar på sina sök frågor och få en överblick över sin ekonomi. En av mina första reaktioner var ”men finns det bara ett konto – hur ska jag separera min reskassa från transaktionskontot?” men insåg att det är ungefär som ovanan att inte ha kataloger i gmail – när saker är tillräckligt enkla att söka sig till behöver man inte en kategorisera dem. När jag kommer några minuter in i filmen presenterar de deras natural language search samt deras budget goals och jag är helt såld. Båda  verkar bättre än vad man kan drömma om.

Frågan är inte vilken bank i Sverige som kommer lansera en liknande tjänst, utan snarare om de hinner göra det innan BankSimple expanderat till Sverige. Jag är tveksam.

Bredbandskollens begränsning är Telenors lycka

Varje dag åker jag tunnelbana mellan Skärmarbrink och T-Centralen och den tiden använder jag till att läsa artiklar, läsa mailen och kolla Facebook. Jag försvinner helt enkelt in i Internets bubbla, ända tills jag når… Slussen. När jag når Slussen sjunker min hastighet till 0 kb/s och den återuppstår inte förrän T-Centralen.

Jag tänkte att Bredbandskollen borde ha identifierat denna miss i täckning och ni kan ju gissa hur förvånad jag blev när jag såg bilderna nedan. Nästan identiska – förutom att den högra ganska tydligt markerar Telenors huvudkontor. =)

 

Telias täckningskarta
Telenors täckningskarta

 

 

 

 

 

 

 

 

Bredbandskollen

 

När jag återigen satt på tunnelbanan och bredbandet återigen försvann tänkte jag att jag åtminstone kan rapportera var det finns blinda fläckar i nätet med hjälp av Bredbandskollen. Då möttes jag av den här bilden, vilket alltså förklarar hur Telenors täckningskarta kan se lika bra ut som Telias.

Bredbandskollen kan inte visa avsaknad av bredband!

Henriks länkar – 2011-03-03

 1. Shannon Larson's answer to Which Disney Princess best embodies feminist principles, and why? – Quora
  – Underbar helseriöst analys om vilken disneyprincessa som mest stödjer dagens feministiska värderingar. Inte helt förvånande så verkar det som att DIsney’s kvinnosyn utvecklats med åren.
 2. The thing that makes it popular…
  – Simpel visdom från Seth Godin, som säger att det finns framgång även för dem som inte står direkt i strålkastarljuset. Det gillar jag =)
 3. Life's Too Short for the Wrong Job
  – Helt underbar kampanj som arbetar med det som jag tror ofta är viktigare än innehåll: kontext (via Martin Nygren)

Henriks länkar – 2011-03-02

 1. Chris Shiflett: JavaScript and URLs
  – Även om webben är långt ifrån död så transformeras från att visa endast information till att även köra applikationer. Jag tror inte det är ett problem egentligen – problemet blir när man designar dem dåligt. Vilket också var problemet med flash egentligen.
 2. Vad är #jjk – jardenberg kommenterar
  – Kul att förstå hur hela #jjk-maskineriet fungerar, även om jag förstått en del av det genom tidigare läsning.